• Prvi SUV, izdelan na osnovi modularne platforme za električna vozila (MEB), je od 93 mednarodnih žirantov prejel največ glasov.

  • ID.41 se je odlično odrezal predvsem pri inovativnosti in prijaznosti do okolja.

  • Volkswagen je bil na izboru za naziv ‘svetovni avto leta’ že petič na najvišji stopnički zmagovalnega odra.

Svetovni avto leta 2021 je Volkswagen: novi, popolnoma električni ID.4 je na mednarodnem izboru za nagrade World Car Awards premagal močno konkurenco. Nagrade World Car Awards podeljujejo vsako leto. Več kot 90 mednarodnih avtomobilističnih novinarjev iz 24 držav glasuje za najboljše novosti na svetovnem trgu.

“Zelo smo veseli, da je naš ID.4 prejel priznanje za svetovni avto leta”, je povedal Ralf Brandstätter, predsednik uprave znamke Volkswagen. “Ne le zato, ker je to ena izmed najpomembnejših avtomobilističnih nagrad na svetu – temveč zato, ker je žirija s tem priznanje podelila tudi odlični ideji in enkratni ekipi. Prvi model iz družine ID., ki je namenjen ključnim trgom Evropi, Kitajski in ZDA, bo našo električno ofenzivo ponesel okoli sveta. Prepričljiv avto, odlična ideja in priznanje za svetovni avto leta? Po našem mnenju gre vse to dobro skupaj!”

Vozila, ki se upoštevajo v izboru za svetovni avto leta, morajo imeti letni obseg proizvodnje najmanj 10.000 kosov, prodajati pa jih morajo na vsaj dveh celinah.

Inteligentna zmogljivost za trajnostni užitek v vožnji: novi ID.4 GTX

Volkswagen je v okviru digitalne svetovne premiere na nekdanjem letališču Berlin Tempelhof predstavil svoj prvi popolnoma elektri­čni visokozmogljivi model: ID.4 GTX. Nova produktna znamka v svet električne mobilnosti prinaša nov, inteligenten športni slog. ID.4 GTX je kot prvi model, ki temelji na modularni platformi za električna vozila (MEB), opremljen z dvomotor­nim štirikolesnim pogonom, navdušuje pa tudi z visokokakovostnimi oblikovnimi elementi.

“Električna vožnja je enostavno užitek, z ID.4 GTX pa ji dodajamo še več športnosti in dinamičnosti,” je dejal Ralf Brandstätter, izvršni direktor znamke Volkswagen. “Najbolj emocionalen član družine ID. do zdaj je dokaz, da se električna mobilnost in vrhunska športna zmogljivost ne izključujeta.”

ID.4 GTX ima po en elektromotor na sprednji in zadnji premi. Njuna skupna maksimalna električna moč znaša 220 kW (299 KM)*, skupaj pa lahko delujeta kot štirikolesni pogon – ta tehnologija se v družini ID. predstavlja premierno. Uprizoritev svetovne premierne v hangarju nekdanjega letališča Tempelhof je pokazala, kaj zmore ta inteligentno krmiljeni štirikolesni pogon: ID.4 GTX je brez težav prevozil klančino z naklonom 37,5 %. Vrhunski model serije ID.4 po zaslugi dvomotornega štirikolesnega pogona iz mirovanja do 60 km/h pospeši v 3,2 sekunde, do 100 km/h pa v 6,2 sekunde. Elektronsko omeje­na največja hitrost znaša 180 km/h.

Nova produktna znamka GTX bo družini ID. in s tem tudi korporativni strategiji ACCELERATE dala dodatni zagon. Volkswagen bo tako postal najbolj zaželena znamka za trajnostno mobilnost. Njihov cilj je, da bi v Evropi do leta 2030 povečali delež izključno električnih avtomobilov na 70 odstotkov prodaje. Volkswagen želi do leta 2050 postati podnebno nevtralno podjetje; do leta 2025 bo v e-mobilnost, hibridizacijo in digitalizacijo investiral okrog 16 milijard evrov.

ID.4 GTX bodo na evropskih trgih začeli prodajati poleti 2021. V Sloveniji bo njegova osnovna cena znašala 52.015 evrov.

Več na: https://www.volkswagen.si/znamka-in-dozivetja/novice/2609-inteligentna-zmogljivost-za-trajnostni-uzitek-v-voznji-novi-id4-gtx