Ena modelska serija, dve izpeljanki! Volkswagen v okviru svetovne premiere novega Arteona hkrati predstavlja še eno izvedbo modela – novi Arteon Shooting Brake.

Fastback in Shooting Brake – Arteon v prihodnje na voljo v dveh različicah

Eleganten in dinamičen. Arteon je že od leta 2017 Volkswagnov predstavnik v segmentu modelov gran turismo. Zdaj Volkswagen predstavlja temeljito prenovljeno modelsko serijo. Dizajn novih modelov Arteon in Arteon Shooting Brake je izrazito ekspresiven in avantgarden. Zaznamuje ga predvsem oblika sprednjega dela z novo sklenjeno linijo luči, markantnimi kromiranimi prečkami in novimi odprtinami za zajemanje zraka na spodnjem delu. Mreža hladilnika in dolg, širok pokrov motornega prostora tvorita oblikovno celoto in obema izvedbama Arteona dajeta obraz v množici – po zaslugi specifične grafične podobe LED-luči na sprednjem in zadnjem delu tudi ponoči.

Obema novima modeloma – Arteonu in Arteonu Shooting Brake – dajejo pečat atletske linije. Modela se od B-stebrička naprej proti zadku med seboj močno razlikujeta. Medtem ko se pri Fastbacku strešna in okenska linija od B-stebrička vzporedno spuščata v obliki loka in s tem postaneta del kupejevskega zadka, se pri izvedbi Shooting Brake strešna in okenska linija podaljšata do zadka in zaključita v novemusmerniku zraka nad zadnjim steklom. Okenska linija v zgornjem delu poteka vzporedno s streho. Spodaj pa se linija dvigne proti D-stebričku; okenska površina s tem zadaj postaja vse ožja in izrazitejša. Vsi elementi skupaj tvorijo športen zadek, ki je značilnost izvedbe Shooting Brake.

Arteon eHybrid. Vsi novi razvojni dosežki so uporabljeni pri obeh karoserijskih različicah. Mednje spada priključnohibridni pogon, ki je pri Arteonu prvič v ponudbi. Izključno električni doseg modela je tolikšen, da bodo mnogi vozniki Arteona eHybrid1 in Arteona Shooting Brake eHybrid1 svoje vsakodnevne relacije lahko opravljali brez lokalnih emisij. Obe različici Arteona – Fastback in Shooting Brake – se uvrščata med prve modele svoje vrste, za katere bo v višjem srednjem razredu mogoče naročiti priključnohibridni pogon.

Arteon R – dinamika za poslovni razred. Top izvedba v modelski seriji bo Arteon R, s katerim Volkswagen prodira še globlje v segment premiumskih modelov z visoko zmogljivostjo. Pri njem ne navdušuje zgolj sama moč, pač pa tudi način, kako se moč prenaša na cesto. Nova, napredna tehnologija z imenom R-Performance Torque Vectoring zagotavlja, da se pogonska moč prek razdelilnika navora (Torque Splitter) ne porazdeljuje variabilno samo med obema premama, temveč glede na situacijo tudi med obema zadnjima kolesoma. V tem avtomobilskem razredu to prinaša nov nivo vozne dinamike.

Novi asistenčni sistemi: Travel Assist – asistirana vožnja do hitrosti 210 km/h. Paleta tehničnih novosti poleg pogonov zajema še več asistenčnih sistemov IQ.DRIVE. Nov za to modelsko serijo je opcijski sistem Travel Assist, ki omogoča delno avtoma­tizirano vožnjo v hitrostnem območju od 0 km/h do 210 km/h (v okviru sistemskih omejitev). S sistemom Travel Assist postanejo občutno udobnejše še zlasti vožnje s pogostim ustavljanjem in speljevanjem (stop-and-go) ter vožnje skozi gradbišča. Integralni del sistema Travel Assist je ACC s prediktivnim uravnavanjem hitrosti. Avtomatsko uravnavanje razdalje se z ustreznim prilagajanjem hitrosti odziva na hitrostne omejitve, naselja, zavoje, krožišča in križišča. V funkcionalni obseg sistema

Travel Assist spadata asistenca za ohranjanje smeri Lane Assist z vodenjem vozila po sredini voznega pasu in asistenca za zaviranje v sili Front Assist z zaznavanjem pešcev. Kamero za vzvratno vožnjo Rear View (dodatna oprema) so izpopolnili tako, da zdaj med drugim dodatno vključuje funkcijo Cornerview (razširitev slike kamere na zaslonu infotainment sistema z 90 stopinj na široki kot 170 stopinj) in posebni “pogled na prikolico” (od zgoraj na vlečno kljuko, za lažji priklop prikolice na vozilo).

Novo okolje armaturne plošče v notranjosti. Arteon znotraj navdušuje z novo zasnovo armaturne plošče, ki mu daje še več ekskluzivnosti. Upravljanje olajšujejo drsniki na dotik za avtomatsko klimatsko napravo in novi večfunkcijski volan z digitalnimi dotikali. Med novosti spadata tudi brezžična integracija aplikacij prek tehnologije “App-Connect Wireless” za Apple CarPlay in Android Auto (Google) ter 700-wattni visokozmogljivi avdiosistem proizvajalca harman/kardon, ki so ga prilagodili posebej za Arteon in Arteon Shooting Brake (oboje dodatna oprema). Dovršeno podobo nove notranjosti nadgrajuje opcijska ambientna osvetlitev, ki omogoča izbiro med 30 barvami. Skladno z načelom ‘osvetlitev je novi krom’ so osvetljeni tudi dekorativni elementi na armaturni plošči in oblogah vrat.